Méhike Kulturális és Tehetségfejlesztő Egyesület

ALKOTÓTÁBOROK

Alapítva 2015-ben

amikor a Méhike Alkotótábor már 11 éve létezett és működött, úgy gondoltuk szükség lesz egy olyan szervezetre mely a rendszerességnek alapot ad, így jött létre ez az Egyesület, hogy mindazokat az irányelveket, melyek a tábort meghatározzák, ez a szervezettebb
forma megerősítse.

Képzőművészeti kulturális tehetségkutató és fejlesztő alkotótábor, mely több részből tevődik össze. Egyik meghatározó alaptevékenység az alkotás, a képzőművészeti tevékenység, művészeti tehetséggondozás, másik szintén fontos része a hagyományőrző kézműves alkotótevékenység. Mindkét részről egy jól felépített egység áll össze a tábor múltjából kifolyólag.
Ez a tábor 2004 óta működik, amikor még összesen három ember irányította, akik évente váltakoztak, kivéve saját személyemet de azóta már kinőtte magát és a 2016-os, legutóbbi táborunk egy sereg önkéntes segítségével valósult már meg. Ezért folytatólagosan toborzunk segítő önkéntes tábortagokat, csoportvezetőket, akik mind szaktudással és nagy gyakorlattal rendelkeznek gyereknevelés, tehetségkutatás és gondozás továbbá pedagógiai érzék szempontjából.
Ezen segítők felkutatása nem irányul kizárólagosan az egyetemi szaktudással rendelkezők felé, hanem szélesebb baráti körből, mélyebb ismeretségek, baráti kapcsolatokból, gyermeki lélekhez értő és közel álló, nyitott lelkű, jókedvű emberek felé, akiket ezen tábori tevékenység is összehoz és összekovácsol az évek tapasztalatai során, s talán éppen ez a elgondolás ad erős alapot egy csapat kialakulásában és egy tábor működésében s egyben ez egyik alapköve is a Méhike Alkotótábornak: az összetartozás.
Ilyen alapra helyezzük minden évben tevékenységünket és ez adja a jól szervezettségét is a tábornak. Mindenki tudja mi a dolga, mi a közös cél, mit szeretnénk együtt elérni, mit szeretnénk adni a gyerekeknek, fiataloknak, milyen áldozatokat vagyunk képesek meghozni a közös cél érdekében, s úgy dolgozunk mint a méhek szervezett raja. Innen az elnevezés!

2018-as

Méhike Alkotótábor

Az idei Méhike Alkotótáborban újra színes programokkal vártuk a gyerekeket. A tájfestés, akvarellezés mellett lehetőségük volt maszkkészítésre Szász Zsuzsa debreceni keramikus-szobrásszal, nemeztarisznya készítésre Szabó Erzsó textilművésszel, Waldorf-baba varrásra Aranyosi Kata Waldorf pedagógussal, manóvarrásra Bornemissza Panni kézműves mesterrel, néptáncra a Pásztor család tagjaival, ( Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes) akciófestésre, meseillusztráció készítésre a Méhike- alaptagok irányításával, bábozásra, Ványa Blanka , Jagos Helén és Kormos Áron irányításával.

2016-os

Méhike Alkotótábor

Az első olyan alkalom, amikor nagyon sok, szám szerint 14 önkéntessel sikerült megszervezni és levezényelni a Méhike Alkotótábort. Volt benne képzőművészet, kézművesség, zene és tánc, bábozás és sok jókedv, kacagás.

2012-es

Méhike Alkotótábor

Ezekben az években egy székelyhídi parasztház udvara volt az Alkotótáborunk helyszíne, ahol egy nagy udvaron volt lehetőségünk alkotni, kézműveskedni, énekelni, játszani. Ebben az évben már önkéntes segítőket is fogadtunk Magyarország különböző városaiból. Ők is szívvel lélekkel velünk voltak és azóta is visszatérnek.

2008-tól vissza a kezdetekig

Méhike Alkotótábor

2003-ban úgy gondoltam szervezek egy alkotótábort a székelyhídi fiatalságnak, gyerekeknek arra az alkotótábor mintára amit annó (1994) nekem és barátaimnak szervezett Zsugán Jancsi bácsi (néhai Zsugán János autodidakta festő).
Megszerveztem, nagyon sok érdeklődő, résztvevő volt, a tábor pedig jól sikerült és attól kezdve minden évben, amikor csak időm és energiám engedte megszerveztem az alkotótábort újra és újra.
Helyszíneink voltak: Színház épülete, Strand udvara, Iskola épülete, magánházak, a rét, Székelyhíd utcái és a templomkertek.